Voor professionals

Het verschil tussen 'zorgen voor' en 'zorgen dat'

'Het ene moment nog de zelfverzekerde sporter, manager of automonteur, het volgende moment de patiënt in een vreemde zorgomgeving. Het ene moment nog met twee benen in de maatschappij, het volgende moment onderdeel van een zorgsysteem. Wat heeft iemand die geconfronteerd wordt met nieuwe fysieke mogelijkheden van dat zorgsysteem nodig om zijn eigen plek in de maatschappij te blijven innemen? En wat vraagt dit van jou als revalidatieprofessional en van de revalidatiesetting waarin je werkt?' - uit 'Revalideren is leren'

Wanneer je gelooft dat revalideren vooral leren is, is het noodzakelijk om als revalidatieprofessional ook verstand te hebben van leerprocessen.  Bij Rehab Academy leer je, in aanvulling op je vakinhoudelijke expertise, hoe je als leerprofessional het verschil kunt maken bij een revalidant en zijn naaste(n). Hoe bereid je een revalidant voor op alles waar hij thuis tegen aan gaat lopen? Hoe leer je een revalidant verantwoordelijkheid nemen? Hoe sluit je aan bij het perspectief en de leerstijl van een revalidant? Kortom hoe geef je leerhulp?

Inspiratie

‘Speciaal voor mensen die betrokken zijn bij de revalidatie en die op zoek zijn naar een manieren om iemand met een beperking en zijn familie verder te helpen heb ik het boek ‘Revalideren is leren’ geschreven als inspiratiebron. Als je andere resultaten wilt bereiken zul je iets anders moeten gaan doen dan je tot nu toe deed. Het boek geeft je die handvatten om anders te gaan werken en te gaan leren samen met de ‘revalidant’ en zijn familie.’ - Inge Vuijk (auteur)

Bestel het boek hier.

 

>> Nascholingsplekken beschikbaar

We draaien op dit moment meerdere trainingsprogramma’s die gesubsidieerd worden door HandicapNL. Voor een indruk van dit programma bekijk de video hierboven. Binnen deze trainingsprogramma's zijn nascholingsplekken voor professionals beschikbaar.

Het nascholingsprogramma duurt ongeveer 5 maanden en bestaat uit:
> een uitgebreid individueel kennismakingsgesprek
> een start(mid)week*
> 4 trainingsdagen*
> een trainingsweekend*
> doorlopende (online) coaching en begeleiding
> twee dagdelen met alleen deelnemende professionals om een theoretische verdiepingsslag te maken
*de nascholing vindt plaats tijdens het trainingsprogramma voor mensen met een fysieke beperking.

Kosten voor deze nascholing: 1000,= (de resterende opleidingskosten worden door HandicapNL gefinancierd)

Het eerste programma  is vol, maar in januari 2021 starten we weer een programma, dus wees er snel bij en neem contact op voor meer informatie of een vrijblijvende intake.

>> Leren in de praktijk

Nascholingen met Rehab Academy vinden zoveel mogelijk plaats in de eigen praktijk. Je draait met je eigen leervragen mee tijdens één van onze trainingsprogramma's of wij draaien mee bij jou op de werkvloer. Zo zie je meteen het effect van je eigen aanpak.

Voorafgaand aan een leertraject vindt een uitgebreide intake plaats. Doel van dit gesprek is om de inhoud en vorm van het leertraject op maat samen te stellen, passend bij de leervragen die jij hebt.

Teamtraining op maat

 

>> Leer je 'zorgbril'verwisselen voor een 'leerbril'

Van 'zorgen voor', naar 'zorgen dat'. Bij ons kun je je ontwikkelen tot revalidatie(leer)professional. Je leert discipline- en diagnoseoverstijgend werken. Door te focussen op het leerproces van een revalidant of cliënt en zijn naasten, leer je ze (weer) optimaal meedoen in de maatschappij.

Wil je met je hele team aan de slag?
Nodig ons uit om samen tot een passende invulling te komen.

Gesprekstool

Welke thema's bespreek jij met je cliënt of revalidant? Hoe help jij hem of haar meer meedoen?

Het Meedoen Model© biedt een gesprekstool gericht op concrete thema's uit het dagelijks leven. Alle thema's die van invloed zijn op de mate van meedoen komen aan bod.

Door dit model door je cliënt of revalidant zelf te laten in vullen, krijgt hij of zij meer inzicht in de eigen manier van meedoen.

'Wat gaat goed en waarover ben ik minder tevreden? Wat kan ik zelf en waar heb ik anderen bij nodig?'

Wanneer iemand deze antwoorden helder heeft voor zichzelf, helpt dat om samen met zijn of haar partner of naaste(n) prioriteiten te stellen en concrete keuzes te maken. Daardoor krijgt hij of zij meer grip op zijn eigen leven.

 

Publicatie Meedoen Model© – Nederlands Tijdschrift Revalidatiegeneeskunde

Studiedagen